spellenvereniging ucp - leeuwarden

Een middagje: Ducosim Lentebeurs

Geschreven door Franke Broersma op 28-02-2015


Waar de een...

22 maart was het weer zover. Waar de een goed voorbereid was, geld op zak en auto vol gegooid, moest de andere nog op zoek naar een pinautomaat. En laat het nu toeval zijn dat als je er juist een zoekt, er nergens een te bekennen is. Gelukkig kon ik mede delen dat er op de beurs ook een aanwezig is en konden we dan toch vertrekken.

De reis naar Amersfoort verliep zonder problemen, alleen het parkeren in de garage blijft bijzonder. Zolang ik naar Ducosim ben geweest, is het me altijd opgevallen dat het daar druk is. Het uitzicht was niet verkeerd, dames op hoge hakken en korte rokken en heren strak in het pak. Waar de een vermoed dat het een kerkelijke bijeenkomst is, vermoed de ander dat het een cursus is voor ambtenaren. Na deze lui vriendelijk voor laten gaan, konden we de garage betreden en de auto kwijt.

Sinds we lid zijn van Ducosim, betekend dat er altijd eentje gratis naar binnen mag en eenmalig een gast mogen uitnodigen. Een dobbelsteen bied uitkomst en die besloot dat Boudewijn en Tjeerd de gelukkigen waren. Kennelijk was niet iedereen op de hoogte van de afspraak tussen de verenigingen. Aan de kassa werd er gelijk al de hoofdprijs gevraagd. Dat werd gelijk afgeschoten en werd snel terug getrokken naar een lager bedrag. Dit hebben we weliswaar betaald, maar was nog steeds niet het juiste bedrag, sterker nog, deze korting krijg je als je met een groep komt, zonder lid te zijn. Laten we erop houden dat het de eerste keer was en nog de nodige kinderziekten erbij inbegrepen waren.

De beurs, waar de een al hun eerste aankopen deden, gingen de anderen een rondje over de vloer om te zien wat er allemaal te doen was. Het voordeel van op tijd komen, is dat je nog kan aanschuiven bij een spel. Dat werd Deus, een spel wat bij een paar leden op hun 'to do' list stonden. In dit spel probeer je een beschaving op te bouwen met behulp van kaarten en te zorgen dat je met combinaties punten weet te scoren. De goden waren mij goed gezind en speelde de kaarten op het juiste moment, waardoor ik tijdens en aan het eind van spel veel punten kon binnen halen. Nishal had het halverwege wel gezien en had zijn oog op een ander spel laten vallen, die hij maar wat graag in zijn collectie wou. Na stevig te onderhandelen en geld geleend, was hij al gauw de trotse bezitter van Alchemists.

Boudewijn en Tjeerd schoven bij Charbona aan, een prototype wat al zes jaar in ontwikkeling was. Het leek veel op een risk spel, waarbij eenheden voordelen ontvingen in het gebied waar ze zich bevinden. Kennelijk was het spelidee zo goed, dat Boudewijn het voor elkaar kreeg dat we het spel mee mochten nemen om het op de club te proberen.

Gezien het de eerste beurs van dit jaar was, wordt dit altijd geopend met een veiling. Van te voren had ik iedereen geadviseerd om contant geld bij je te houden, was voor deze keer niet nodig geweest omdat je nu ook kon pinnen. Waar de een wat spellen op het oog had, konden anderen zich wel vermaken tijdens de veiling. Ja beste mensen, in het heetst van de strijd kan het wel eens voorkomen dat je te veel bied op een tweedehands spel terwijl deze nieuw in de winkel voor minder beschikbaar is.

We zagen dat Bob interesse had in een speciale titel, maar gezien het bedrag al begon op te lopen naar vijf euro per bod, en zijn grens was bereikt moest hij al stoppen. Boudewijn had Axis & Allies op het oog, beginbod was veertig euro. een hand omhoog, eenmaal andermaal, verkocht! Zo kan het ook. Echter bij het Axis & Allies pretpakket, bestaande uit drie dozen had hij minder geluk. Daar waren twee anderen ook op zoek naar en het bedrag liep al lekker omhoog. Kennelijk was de veilingmeester erg gefocust op deze twee en sloeg hij snel af zonder de hand van Boudewijn op te merken. Persoonlijk had ik maar een spel in gedachten. Jammer genoeg waren dat er meer voor Amerigo, zodat hier weer het bedrag in een rap tempo omhoog ging. Voor dat bedrag kan ik hem net zo goed nieuw in de winkel kopen.

Zo'n veiling hakt er uiteindelijk in en waren de meesten wel gaar. Waar de een nog probeerden om Aqua Sphere te spelen, kwam de andere erachter dat je een thermosfles toch vaker moet spoelen om de smaak van plastic eruit te halen. Nu ik niks heb gekocht op de veiling hield ik nog geld over voor een spel, wat ik al in gedachten had om aan te schaffen. Dit betreft het simpele maar o zo leuke Machi Koro. Kennelijk was hoofdrekenen niet het sterkste kant van de verkoper en had zo onbedoeld extra korting gekregen.

Het einde van de beurs was al in zicht. Waar de een graag snel naar huis wou, wouden anderen de dag afsluiten met een etentje. Met vier man sterk vonden we een pizeria, welke zeer goed in de smaak viel. Ook dit keer was Ducosim weer een succes en zie graag vooruit naar de volgende beurs in mei. Benieuwd naar de volgende spellen. Waar de een dit voor de eerste keer heeft beleefd, en de andere nu dit als vaste prik zit, is iedereen het ermee eens dat dit een gezellige dag is geweest.

De plek in Friesland om gezellig een bord- en kaartspel te spelen.