spellenvereniging ucp - leeuwarden

Spiel 2014

Geschreven door Franke Broersma op 20-10-2014


Voor de spellenliefhebbers the place to be voor al zijn spelaankopen. Zowel voor de bord, kaart, dobbel en rollenspellen kan iedereen zijn zuurverdiende centen besteden. Vier dagen lang slenteren door de hallen op zoek naar een nieuw spel of juist dat ene spel wat nog in je collectie ontbreekt. Je raadt het vast al, dit kan alleen maar over Spiel gaan, gevestigd in de Messe Hallen te Essen, bekend als het mekka van de bordspelwereld. Ook dit keer was ik er bij, gezamelijk met Boudewijn en Wouter als mijn reisgenoten.

Woensdag 15 oktober:

Al vroeg in de middag vertrok het reisgenootschap, met goed humeur en mooi weer naar onze oosterburen. Zonder oponthoud onderweg waren we in een mum van tijd bij onze plaats van bestemming. Gezien het voor ons alle drie een vakantie is en we ervan wouden genieten, was een hotel niet een verkeerde keuze. Helemaal een succes als het dezelfde hotel is waar ik vorig jaar ook verbleef, maar toendertijd met Erik en Martijn. Op woensdag is Spiel enkel open voor de pers (Bob weet daar meer van) en was de keuze om Essen even onveilig te maken. Een terrasje was gauw gevonden, waarmee de eerste glazen voor onze neus stonden. Over het diner waren we het snel eens, kebab und schnitzel. Terug in het hotel nog een paar drankjes en het overleg over de volgende dag. Ja Spiel is groot, en we willen zo snel mogelijk de buit binnen halen en kijken naar de goodies. We besloten om vrij vroeg naar bed te gaan om goed uitgerust te wezen voor de eerste dag.

Donderdag 16 oktober: Dag 1.

Voor een vakantiedag waren we al vrij vroeg uit de veren, maar we hadden dan ook ontbijt om acht uur besproken. Geen verkeerd idee om aan een stevig ontbijt te beginnen, ervaring leert dat je die calorieen er gauw uithaalt op zo'n beurs. Bewapend met grote supermarkttassen gingen we op weg naar de beurs. Mevrouw Beks had de kaarten geregeld en wat probleempjes aan de ingang (als iemand drie kaarten laat scannen, dan is het logisch dat de andere twee bij diegene horen) was het nog even wachten voor de poorten van de beurs, tja het begon nu eenmaal vanaf tien uur. Gelukkig waren we niet de enigen, want het liep al vrij storm met spelofielen, waaronder een paar bekenden van de club. Eenmaal toen de poorten open gingen, ging ook Wouter los om zijn spellen, al dan niet gereserveerd in zijn tassen te doen. Al vrij snel had Wouter zijn eerste buit al binnen en was het al vrolijk shoppend door de hallen. Het zal de meesten van jullie niet verbazen dat de uitbreiding van Terra Mystica op mijn lijst stond (Ik wacht wel totdat hij in Nederland uit is), maar wou hem ook wel eerst even testen. Dit was niet mogelijk, en gezien we de dozen zagen, hadden we alle drie onze eigen exemplaar te pakken. Als bonus kregen we twee tegels, die meer een cosmetische waarde hebben dan een toevoeging in de regels en een extra promo voor Glasstraat. Voor Wouter en Boudewijn was dit ook een mogelijkheid om hun spellen aan te vullen met de extra promo's die vorig jaar beschikbaar waren. Natuurlijk konden we het niet laten om ook een paar spellen te proberen, en zochten even een standje op om rustig te zitten en een klein spelletje te spelen. Al gauw ging de shopping spree weer verder, Wouter had de smaak al te pakken en ging door om zijn collectie uit te breiden, al ging het niet altijd zo soepeltjes. De uitbreiding van Clash of Cultures stond op de wishlist, maar was erg snel uitverkocht. Zo erg dat het ook de volgende dagen ook al uitverkocht was. Helaas. Wouters Shoppingspree werkte aanstekelijk, want ook ik begon met wat aankopen van spellen terwijl ik niet echt een wenslijst had. Het dorp en beide uitbreidingen ervan waren aanwezig bij een stand. Het belangrijkste is dat de spelregels niet in het duits waren. Natuurlijk kun je de regels ook op het internet downloaden, maar het is leuker als je ook het boekje erbij hebt met een tekst die je begrijpt. Die opties was er, zowel in het Duits als in het Engels. Dan is de keus snel gemaakt en was ik een tas rijker met spellen.
Kennelijk werd het voor ons alle drie teveel van het goede, de een last van de enkels, de andere last van de knieëen waren we de eerste dag al snel gaar en waren we vrij vlot terug in het hotel. In de avond na het gebot van de duitse keuken, konden we het niet laten om een spelletje te spelen. Kennelijk waren we niet de enigen die op dit idee kwamen, ook andere groepen met hun eigen aanwinsten, waren al druk bezig met het spelen ervan.

Vrijdag 17 oktober:

Na een goed ontbijt waren we weer gereed voor Spiel en waren we er al weer vroeg. Dit keer besloten we om toch iets langer te blijven, een beetje bordspel fanatiekeling blijft tot aan het einde, toch? Eerste afspraak, even bij Bob langs gaan voor de update en dan verder kijken. Die hadden we al vrij snel gevonden, uiteraard met een bordspel voor zijn neus. Wouter en Boudewijn wouden Kanban proberen, terwijl ik de voorkeur had om even door de hal te slenteren en rond te kijken. Ik moet toegeven, voor zo'n grote beurs, kwam ik al veel bekenden tegen, en niet alleen van de club. Mijn eerste spel van de dag werd Five Tribes. Toegegeven ik heb het spel al gekocht en a bekend met de regels, kon ik het toch niet nalaten om het met anderen te spelen. Sterker nog, ik kon het zelfs uitleggen, in gebroken duits, maar volledig in het Engels. Het resulteerde dat ik een regel van Bob had overtreden en met een te grote hoeveelheid punten had gewonnen. Leuk spel, vraag me ook af of mijn medespelers dat nu ook vonden, kuch.

Ik wist dat Werner, de zoon van Bob ook aanwezig was om voor een uitgever spellen te demonstreren. Het toeval wilde dat er twee Vlamingen en twee plekken over waren bij het spel, dus ik kon mooi aanschuiven, samen met Hans, vriend van Bob (ja, Bob heeft een grote vriendenkring). Het spel eindigde a vrij snel, en Hans was uiteindelijk de winnaar.
Hoog tijd om weer terug te keren naar mijn reisgenoten, die bij de ingang zaten, met hun laatste aanwinsten. Kennelijk was Kanban een succes, want Boudewijn heeft er een gehaald. Al vrij snel kwamen we Cornelis, Roland, Nishal, Jurian en Melissa ook tegen die even een dagje Essen deden, ieder met hun eigen aanwinsten binnen. We besloten om in aparte groepjes nog even rond te kijken voor spellen, waarbij het persoonlijk voor het blad Spielbox ging om bepaalde promo's te ontvangen voor spellen. Voor Nishal was het nog een bonus dat hij een promokaartje kon ontvangen voor Glasstraat, wat weer het gevoel geeft dat je het spel compleet hebt. Uiteindelijk was iedereen er wel klaar mee en hebben we besloten om gezamelijk gezellig uit eten te gaan.

Zaterdag 18 oktober:

Zaterdag, de dag dat families ook even een dagje naar de beurs komen. Dit was te merken met al de kinderwagens. De grote rugzakken waarvan menig bijna in mijn gezicht landen en de trolly's om grote aankopen mee te sleuren waren al een ramp, maar een combinatie van al deze drie is vragen om problemen. Gezien het onze derde dag was op de beurs en we de meesten spellen al binnen hebben geharkt, was het nu een kwestie om nog spellen te proberen. Rond de middag hadden we afgesproken met Bob en met onze collega's van het Duivelsei voor een babbeltje en een groepsfoto. Tijdens de middag kwamen we Mark en Siërra tegen, die ook even twee dagen Spiel deden. Waar mijn reisgenootschap even ging rusten, ging ik met de anderen mee om te zien waar hun interesses lagen. We hadden geluk en konden nog een spel uitproberen. Zag er vrij Iers uit, ook al was de bedenker Duits. Het mocht de pret niet bederven en vermaakten ons duidelijk met het spel. Mark was geinteresseerd in het nieuwe bordspel van Uwe Rosenberg (die van Agricola), maar moest Siërra overtuigen tot de aanschaf. Informatie inwinnen bij een verkoper had niet veel nut, kon het spel niet uitleggen. Gelukkig was er verderop een tafeltje met een demo. Het spel zag er weer uit zoals je het van Rosenberg kan verwachten. Groot en heel veel materiaal. Er was vrij weinig interactie en dat voor een twee speler spel kan dat tegenvallen. Rond een uur of zes was het wel welletjes en gingen we terug naar het hotel, waar we weer genoten van grote glazen bier, whiskey cola en een Schnitzel.

Zondag 19 oktober:

Aan alle leuke dingen komen een eind en dus ook met Spiel. Het vergde even wat moeite om de auto vol te proppen met al onze tassen, er had zeker geen vierde man mee gekund met al het materiaal die we hadden vergaard. Het laatste rondje op de beurs was meer om de laatse kleine aankopen te doen. Ik had geluk, ik vond nog één setje Wizards en toeval wou dat er ook een paar spelletjes Witches werden verkocht, terwijl er werd beweerd dat het al uitverkocht was. Een meevallertje. Een ander toeval was dat Wouter en ik nog een handtekening van Bruno Cathala, bedenker van onder andere Five Tribes, konden bemachtigen.
De laatste dag, dus ook de laatste centjes gingen erdoor. Wat begon met briefgeld eindigde met muntgeld voor Wouter bij zijn laatste aankopen. Ik kon het niet laten om nog extra spul te verzamelen voor Carcassone om mijn collectie verder uit te breiden en op te fleuren. Rond een uur of één vonden we het wel welletjes en besloten we weer terug te gaan naar Nederland. Moe maar voldaan.

4 dagen Essen is leuk maar kan vrij vermoeiend zijn. Het beste is om op donderdag of op zaterdag te gaan. Op zaterdag is er meer kans om handtekeningen te krijgen van spelbedenkers en uiteraard voor de koopjes. Donderdag is het beste om zo snel mogelijk aan spellen te komen voordat deze uitverkocht zijn.


Foto's


De entree bij aankomst

De plek in Friesland om gezellig een bord- en kaartspel te spelen.