spellenvereniging ucp - leeuwarden

UCP Spelavond 19 april

Geschreven door Bob Schubert op 01-05-2013


Vrijdagavond 19 april. Bij aankomst twijfelde ik even of ik me in de dag had vergist. Ontelbare fietsen stonden kris kras voor het wijkcentrum en het was een gaan en komen van vooral moeders en kinderen. Binnen was het chaos compleet. Een tafel versperde de doorgang en kinderen stormden de trap op en af. Gelukkig zag de dame achter da tafel de vertwijfeling in mijn gezicht en wees naar boven: "De spelvereniging zit vandaag boven, vanwege de kinderkledingbeurs". Met een zucht van opluchting stapte ik de trap op. Geheel volgens het motto 'hoe kleiner de ruimte, hoe groter de opkomst', propten we ons man(&vrouw)-moedig met z´n twintigen in de rechter zolderruimte en bezetten alle aanwezige tafels. Na het nodige gekonkel wie met wie wat wilde doen en op welke tafel dat kon, vermaakten we ons al snel met Imperial 2030, Memoirs 44, 7 Wonders, Helvetia en Netrunners.

Nog nooit van gehoord?

In Imperial 2030 proberen 2 tot 6 rijke dynastiën van investeerders het lot van de wereld te bepalen. Macht en militaire uitbreiding is leuk, maar het gaat om de winst - een goede ondernemer is niet chauvinistisch ;-)

Memoirs 44 is een historisch bordspel waarbij de spelers beroemde en minder beroemde veldslagen uitspelen op een grote kaart, met miniatuurtjes, tactisch inzicht en natuurlijk het nodige geluk van de actiekaarten en dobbelstenen.

7 Wonders is één van de weinige spelen die je ook makkelijk met grote aantallen spelers (tot 7)(hé, wat toevallig) kunt doen. Ieder wonder staat voor één van de klassieke rijken. Je verzamelt grondstoffen, investeert in kunst en wetenschap, drijft handel... alles om het rijk te worden dat de grootste indruk op de geschiedenis heeft gemaakt.

Helvetia: waar je met 7 Wonders groot moet denken, ben je in Helvetia de familieclan van een bergdorp dat probeert enige welvaart naar zich toe te halen. Elk dorp beschikt maar over beperkte grondstoffen en ambachten, dus je voert een actieve huwelijkspolitiek met je buurdorpen om je mogelijkheden uit te breiden.

Netrunners is het meest populaire 'cardgame' in de club in de traditie van het beroemde Magic. Zelf speel ik het niet, dus wellicht staat er een clublid op om uit te leggen waarom het zo goed/populair is....

Al met al ging de avond weer genoegelijk voorbij (zie de foto's). Van de uitnodiging om weer naar beneden te gaan ('de zaal is weer vrij hoor!'), hebben we maar geen gebruik meer van gemaakt.


Foto's


Imperial 2030: Op de kaart is het al bijna net zo druk als om de tafel...

De plek in Friesland om gezellig een bord- en kaartspel te spelen.