spellenvereniging ucp - leeuwarden

12 Oktober: de eerste dag op een nieuwe locatie

Geschreven door Cornelis Steegstra op 20-10-2012


Zoals te lezen is op de voorpagina, heeft de spellenvereniging een nieuwe locatie waar fanatiek bordspellen gespeeld wordt, omdat we de oude locatie ontgroeid zijn. 12 Oktober was het dan zo ver: de eerste avond dat er in het buurthuis Rengerspark de vrijdagavond bordspellen avond gehouden werd. En met succes!

Binnenkomst

Om half 8 waren we welkom en langzaam maar zeker kwamen leden binnen lopen, oude en nieuwe leden. Drie nieuwe gezichten werden geteld, bordspelliefhebbers die via contacten op het noorderspel binnengehaald waren. Na een kop koffie, thee en water en stukje van de heerlijke taart die door één van de leden is gebakken, werd het tijd dat we gingen bepalen welke bordspellen we wilden spelen. Helaas bleek de ruimte waar we in eerst instantie zaten niet groot genoeg. Gelukkig telt de bovenverdieping 2 ruimtes waar we allebei gebruik van mogen maken en de tweede ruimte was een stuk groter. Een kleine verhuizing van tafels was ook voldoende om de in totaal 18 bordspelliefhebbers (een nieuw record sinds zeker een jaar of 3!) een bordspel te kunnen laten spelen.

De gespeelde bordspellen

In totaal werden er vier bordspellen gespeeld, iets wat zelden voorkwam op de oude locatie in verband met ruimte- of deelnemersgebrek. Dus ook dit mag gezien worden als een effect van de positieve groei. Vijf mensen vermaakten zich met Steeldriver, een spel waarbij je een aandeelhouder bent in zes verschillende bedrijven. En de grootste aandeelhouder mag per ronde bepalen wat het bedrijf doet en de beste aandeelhouder wint het spel.
Nog eens vijf mensen speelden het spel Battlestar Gallactica. Voor wie de TV-serie kent hoef ik niet veel uit te leggen, maar het is een rollenspel draait om humans en cylons. De humans willen een bepaalde planeet bereiken, de cylons willen het tegenhouden door onder andere het schip te vernietigen of door belangrijke zaken zoals moraal, voedsel of brandstof naar de 0 te brengen. Ik deed mee aan dit spel as human zijnde en we hebben ons doel bereikt!
Vier mensen hielden van chaos en oude werelden. Zij speelden dan ook Chaos in the Old World, een spel waar een aantal rassen proberen de sterksten te zijn maar ieder op een andere manier. De ene ras probeert het met brute kracht en een andere ras weer met magie.
En tot slot vermaakten vier spelers zich nog met Robot Rally. Helaas ken ik dit spel niet, dus een korte beschrijving moet ik je schuldig blijven. Maar op internet is vast wel een beschrijving te vinden!

De tweede ronde

Gebruikelijk is dat nadat de eerste ronde bordspellen nog een ronde bordspellen gespeeld worden. Zo rond een uur of tien/elf zijn de meeste spelers klaar met hun bordspel en wordt er nog een (korte) ronde bordspellen gespeeld. Rond deze tijd gaan soms de eerste mensen ook alweer naar huis in verband met verplichtingen de volgende ochtend of om andere redenen. Ikzelf heb nog wel meegedaan aan een tweede ronde bordspel spelen en ik ben aan gan schuiven bij het spel Carcasonne. Een soort van puzzelspel. Verder zag ik nog de spellen Seven Wonders (een kaartspel) en Hanzesteden (een spel gebasseerd op... hoe toevallig! de hanzesteden) op tafel komen.

Na Carcasonne ben ik, mede door vermoeidheid vanwege een nieuwe baan, naar huis gegaan. En dit zal rond een uur of twaalf geweest zijn. Maar vele andere spelers (meestal ben ik daar dus één van) waren het bordspel spelen nog lang niet zat en begonnen dus aan een derde ronde bordspel spelen begonnen. Eén daarvan was Ascension, ook een kaartspel waarbij de deckbuilding mechaniek centraal staat.

Omdat ik dus al om twaalf uur naar huis ging, heb ik geen idee hoe laat het is geworden. Maar uit eerdere ervaringen weet ik dat de fanatieke bordspelspelers wel eens doorgaan tot zeker een uur of twee. Maar of dat op de eerste avond in de buurthuis ook is gebeurd dat weet ik helaas niet.

Conclusie eerste bordspel avond in buurthuis Rengerspark

Zoals ik in de opening al zei, de eerste avond in buurthuis Rengerspark was een groot succes. Met meer leden dan te voren, meer bordspellen gespeeld dan te voren was de eerste avond zeer zeker geslaagd en er zullen ongetwijfeld meerdere volgen! Tot de volgende keer!


Foto's


De bordspellen worden opgezet

De plek in Friesland om gezellig een bord- en kaartspel te spelen.